12:00 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.20 το πρωί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Λίβυο στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, στο πλαίσιο των καταιγιστικών εξελίξεων γύρω από το ζήτημα της Λιβύης.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.20 το πρωί, στο κτίριο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποδέχθηκε τον Λίβυο στρατιωτικό.

Ο Νίκος Δένδιας προσέφερε στον στρατάρχη της Λιβύης ένα βιβλίο, όπως φάνηκε σε πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Αυτό είναι για εσάς», ακούστηκε να λέει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με τον Χαλίφα Χάφταρ να ευχαριστεί.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών, ο κ. Δένδιας αναμένεται να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου. Από την πλευρά του, ο Χαφτάρ θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έφθασε στην Αθήνα, υπό άκρα μυστικότητα, το βράδυ της Πέμπτης, έχοντας άτυπη συνάντηση με τον κ. Δένδια.

Το «παρών», μάλιστα, έδωσε και ο ναύαρχος Φαράζ Αλ Μαχντάουι, ο οποίος είναι γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη χάρη στις συχνές του παρεμβάσεις στα ελληνικά media.

Οι ελληνο-λιβυκές επαφές πραγματοποιούνται λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου (σ.σ. Κυριακή), από την οποία όμως, θα απουσιάζει η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του LNA, έσπευσε να «ευχαριστήσει την Ελλάδα, επειδή κρατάει ασφαλή τον στρατηγό Χαφτάρ».

​Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Tags:
συνάντηση, επίσκεψη, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, LNA, Χαλίφα Χαφτάρ, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK