05:55 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (97)
0 10
Βρείτε μας

Περίπου μία ώρα και 30 λεπτά διήρκησε η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, στο κτίριο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο πριν τις 12.00 ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικού, Νίκου Δένδια, και του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Αμέσως μετά τις διμερείς επαφές, ο Λίβυος στρατιωτικός επέστρεψε στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει, καθώς στη 1.00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

​Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προέβη σε δημόσιες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Ζήτησα από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας».

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε μ’ όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις» έσπευσε να επιβεβαιώσει ο Έλληνας υπουργός, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης»

«Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις ανακωχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη».

Κάνοντας ειδική αναφορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι εφόσον η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει, η Γερμανία θα πρέπει να εκφράσει τις θέσεις που έχει λάβει η Ε.Ε.

«Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης».

Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη έχει λάβει κοινή θέση αναγνωρίζοντας «την ανυπαρξία και ακυρότητα» των μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με τον πρωθυπουργό Σάρατζ.

«Περιμένουμε από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε.».

Υπό άκρα μυστικότητα η επίσκεψη Χαφτάρ

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έφθασε στην Αθήνα, υπό άκρα μυστικότητα, το βράδυ της Πέμπτης, έχοντας άτυπη συνάντηση με τον κ. Δένδια.

Το «παρών», μάλιστα, έδωσε και ο ναύαρχος Φαράζ Αλ Μαχντάουι, ο οποίος είναι γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη χάρη στις συχνές του παρεμβάσεις στα ελληνικά media.

Οι ελληνο-λιβυκές επαφές πραγματοποιούνται λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου (σ.σ. Κυριακή), από την οποία όμως, θα απουσιάζει η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του LNA, έσπευσε να «ευχαριστήσει την Ελλάδα, επειδή κρατάει ασφαλή τον στρατηγό Χαφτάρ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (97)
Tags:
LNA, όπλα, όπλα, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, εμπάργκο, πόλεμος, Τουρκία, Νίκος Δένδιας, Χαλίφα Χαφτάρ, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK