23:13 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (212)
0 0 0
Βρείτε μας

Διαδοχικές επαφές με τους κ.κ. Δένδια και Μητσοτάκη είχε ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επισκέφτηκε αιφνιδίως την Ελλάδα, λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η λιβυκή κρίση ετέθη στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη  και του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λίβυος στρατηγός εξήρε τον αντιπαραγωγικό ρόλο των έξωθεν παρεμβάσεων στη βορειοαφρικανική χώρα, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Εκτίμησε δε, ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και ανεπηρέαστος να αποφασίσει για τον μέλλον του, μέσω μίας πανεθνικής συνέλευσης χωρίς αποκλεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, κατήγγειλε τον αρνητικό και παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει άκυρα τα μνημόνια συνεννόησης μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ (σ.σ. πρωθυπουργός Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης – GNA).

«Είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει τη νομιμοποίηση» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και παρότρυνε τον Χαφτάρ να τηρήσει την εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Λονδίνου.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, η κατάπαυση του πυρός είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, κάτι το οποίο θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας.

Δένδιας: Πιθανή η αποστολή ελληνικών δυνάμεων

Λίγο νωρίτερα, ο στρατηγός Χαφτάρ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Ζήτησα από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας».

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε μ’ όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις» έσπευσε να επιβεβαιώσει ο Έλληνας υπουργός, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης»

«Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις ανακωχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη».

Κάνοντας ειδική αναφορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι εφόσον η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει, η Γερμανία θα πρέπει να εκφράσει τις θέσεις που έχει λάβει η Ε.Ε.

​«Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης». Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη έχει λάβει κοινή θέση αναγνωρίζοντας «την ανυπαρξία και ακυρότητα» των μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με τον πρωθυπουργό Σάρατζ.

«Περιμένουμε από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Χαφτάρ αφίχθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, υπό άκρα μυστικότητα, ενώ αμέσως μετά την άφιξή του, είχε άτυπη συνάντηση με τον κ. Δένδια σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Με το βλέμμα στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Οι ελληνο-λιβυκές επαφές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου (σ.σ. Κυριακή), από την οποία όμως, θα απουσιάζει η Ελλάδα.

Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος Πούτιν, αποσκοπούν στην επισφράγιση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή, βάζοντας προσωρινό τέλος στις πολύμηνες εχθροπραξίες.

«Τα τελικά έγγραφα είναι πρακτικά συμφωνημένα. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες αντικρούσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

Άλλωστε, διπλωματική πηγή, η οποία μίλησε στο Sputnik, επιβεβαίωσε ότι ο Χαφτάρ είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας, αρκεί να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει ποιες ακριβώς είναι αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (212)
Tags:
Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Νίκος Δένδιας, κατάπαυση πυρός, εκεχειρία, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Χαλίφα Χαφτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK