06:45 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (192)
0 01
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έστειλε επιστολή - στήριξης στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπως γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι στην επίμαχη επιστολή ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως «καταπληκτικές» τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Επεσήμανε δε, ότι ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία» στην περιοχή.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα παραπάνω στοιχεία» φέρεται να δήλωσε, επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προτού συμπληρώσει: «Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα»

​«Στην επιστολή αυτή, οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων» υπερθεμάτισε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Κυρίως τονίζουν - και μάλιστα δυο φορές στην ίδια επιστολή - ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Επιπλέον τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο - κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική επιστολή επέρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς το κλίμα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου παραμένει τεταμένο.

«Η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου» δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, διατήρησε «ανοιχτή» την πόρτα για έναν «καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία», ο οποίος «θα γίνει με βάση τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο».

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, όπως και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξηγώντας ότι «είναι μια διαφορά, την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε».

«Αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η διαφορά, την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη, σε ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποκαλύψει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα «ανοιχτά» της Λιβύης - δίχως να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας επανέλαβε την πάγια θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. «Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην περιοχή του Αιγαίου κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, τα οποία αφορούσαν – μεταξύ άλλων – τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίση στη Λιβύη: Η Τουρκία συνεχίζει την εκπαίδευση των δυνάμεων του Σάρατζ

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (192)
Tags:
Τουρκία, στρατιωτική συνεργασία, αμυντική συνεργασία, Βουλή, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK