10:02 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Χουάν Γκουαϊδό είχαν συνάντηση και συνομιλία στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και συνομιλία με τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξη στον Γκουαϊδό και στον λαό της Βενεζουέλα.

«Το να σας υποστηρίξουμε, ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, μια από τις πρώτες κινήσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Παρακολουθούμε την τραγωδία που εκτυλίσσεται και θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι να μπορεί η Βενεζουέλα να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή της. Γι' αυτό και εκδηλώσαμε σαφώς την αντίθεσή μας σε ό,τι συμβαίνει από το καθεστώς που είναι σήμερα στα πράγματα, συνταχθήκαμε δηλαδή με τις άλλες χώρες και εκφράσαμε την υποστήριξή μας στον λαό της Βενεζουέλας. Είναι μια πραγματική τραγωδία αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης αρχή πως οι λαοί πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών που πάντα θα στηρίζουμε».

Από την πλευρά του, ο Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε να σταματήσει η κρίση στη Βενεζουέλα.

«Πρέπει και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση. Έχουμε 5.000 πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, ο λαός μας υποφέρει», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι κρίση ξέσπασε στη Βενεζουέλα στις αρχές του 2019 οπότε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ.

Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε τον Γκουάιδο ότι ενήργησε υπό τις εντολές των ΗΠΑ οι οποίες επιθυμούν να τον τοποθετήσουν στην ηγεσία της Βενεζουέλας και να «βάλουν χέρι» στο πετρέλαιο της χώρας. Τον Μαδούρο αναγνωρίζουν ως νόμιμο ηγέτη, εξάλλου, μια σειρά από χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ΗΠΑ διατάζουν, η Ελλάδα εκτελεί: Αυτές είναι οι έξι πρόσφατες περιπτώσεις «τυφλής» υπακοής

Τι σημαίνει (και τι δεν σημαίνει) η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ελλάδα

Tags:
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Νταβός, συνάντηση, Χουάν Γκουαϊδό, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK