10:59 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία «έχει αναδειχθεί σε εξαγωγέα προβλημάτων και αστάθειας και σε καθ’ έξιν παραβάτη της νομιμότητας».

Τα μνημόνια Άγκυρας – Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολίτικη λύση στη Λιβύη, επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας «εξαγωγέα προβλημάτων και αστάθειας» την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου αποτελεί ένα πρώτο διστακτικό βήμα για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη και σημείωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο πριν τη Διάσκεψη.

Χαρακτήρισε, δε, θετική την πιθανή επανενεργοποίηση της επιχείρησης «Σοφία» για την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς και την πιθανή αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει και στις δύο πρωτοβουλίες.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία ως γειτονικό στη Λιβύη κράτος, ενώ σημείωσε ότι δημιουργούνται απορίες για τη συμμετοχή της Τουρκίας, στην οποία καταλόγισε πως παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, δημιουργεί προβλήματα με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι κάνει, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία και αυτό θα την κατατρέχει» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί επαφών της Τουρκίας με την Ιταλία για γεώτρηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας επικαλέστηκε τη διάψευση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφατα, τυχόν παρέκκλιση από την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση θα έρθει φυσιολογικά αντιμέτωπη με το δικό μας δικαίωμα της αρνησικυρίας, δηλαδή του βέτο, όπως είναι γνωστό», συνέχισε.

Επεσήμανε εξάλλου ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε κάθε κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη και έκανε λόγο για εκνευρισμό του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, είπε ότι, δεδομένου πως το διεθνές δίκαιο αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, η χώρα θα ήταν θετική σε προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει και τα δύο μέρη να έχουν συμφωνήσει σε τι διαφωνούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και στρατιωτική εμπλοκή

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
Tags:
Ιταλία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ανατολική Μεσόγειος, Ελλάδα, Τουρκία, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Λιβύη, ελληνοτουρκικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK