ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
0 0 0
Βρείτε μας

Στη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο που είχε στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συζητήθηκε η κατάσταση στη Λιβύη, τα μνημόνια συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης και η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως υπάρχει κοινή αντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία πως τα μνημόνια Τουρκίας - Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων»

«Είχα σήμερα την μεγάλη χαρά και ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κυρίου Σάρατζ είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέρα από αυτό, με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης «για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο» και πως συμφώνησαν «ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού Eastmed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας».

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιταλία θα υπογράψει την σχετική συμφωνία.

«Επιβεβαιώσαμε την ιδιαίτερα στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαίας μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες. Με τον ομόλογό μου, συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αναφορά την Λιβύη, όσο και γενικά, την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, στην σημερινή συνάντηση συζητήθηκε η βούληση της Ιταλίας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την σταθερότητα στην Λιβύη, οι οποίες να αφορούν στενότερα τις μεσογειακές χώρες και ότι η Ρώμη θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην διαδικασία του Βερολίνου.

Ταυτόχρονα όπως σημειώνεται, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Ρώμης συμφωνούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής αποστολής που έως τώρα φέρει την ονομασία «Σοφία», με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Τέλος, διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν πως Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν τον αποδοτικό διάλογο και τη διαδικασία για τον καθορισμό της ΑΟΖ και θεωρούν, επίσης, ότι πρέπει να γίνει σαφές πως τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν σε ευρωπαϊκή τροχιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δένδιας: Η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία και μπορεί να τα εκμεταλλευτεί

Δένδιας: Δεν κάνουμε μέτωπο κατά της Τουρκίας κάνουμε μέτωπο λογικής

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
Tags:
ελληνοτουρκικά, Λιβύη, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK