00:07 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 31
Βρείτε μας

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Σκληρά λόγια εναντίον της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Μεταξύ άλλων, η ελληνική διπλωματία ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα έχει «κατ´ επανάληψη τονίσει πως η παρανομία δεν παράγει δίκαιο»

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή» συνέχισε το ελληνικό υπουργείο.

Και πρόσθεσε: «Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής»

«Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός» κατέληξε.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή.

Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός.

Η δήλωση του Ερντογάν

Λίγο νωρίτερα, αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «αρχίζει και αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη «ενδυναμώνει τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας».

Ξεκαθάρισε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις για τη Λιβύη, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, έχουν αρχίσει «σιγά – σιγά να αποδέχονται το καθεστώς που έχουμε επιβάλει στη Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητα – GNA) υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου, καθορίζοντας κοινά σύνορα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών.

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση, καταγγέλλοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και εξηγώντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε μια σειρά χωρών της ανατολικής Μεσογείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), ο οποίος αντιμάχεται τις δυνάμεις της GNA, στο πλαίσιο του λιβυκού εμφυλίου.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, ο ΟΗΕ αναμένεται να αναρτήσει και επισήμως τις συντεταγμένες που καθορίζονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, με την Άγκυρα να προαναγγέλλει την έναρξη ερευνών ανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Yeni Safak», ειδικότερα, στην περιοχή αναμένεται να αποσταλεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο θα ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK