ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε έναν «ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε έναν «ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», έστειλε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας έτσι στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος κάλεσε σε συμβιβασμό για την ανατολική Μεσόγειο.

«Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ», είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου.

Απαντώντας ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε «ανατολίτικο παζάρι».

«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας σε ημερίδα στο υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολυμερή εξωτερική πολιτική και υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα δουν πέρα από συγκρούσεις και επεμβάσεις.

«Όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών», δήλωσε.

Οι στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Περιγράφοντας τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Αθήνα επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεννοήσεων δικαίου και λογικής στην περιοχή.

Στοχεύσει, επίσης, στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό EastMed τονίζοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας.

«Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», παρατήρησε.

«Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία»

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε ότι «η πολιτική μας είναι ευρέων οριζόντων» και επισήμανε ότι η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Κοιτάμε προς το Νότο, τη Μεσόγειο, κοιτάμε προς το Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάμε προς τον μεγάλο -πέραν του Ατλαντικού- σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ. Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη μέλη της ΕΕ, πέραν των στενότατων σχέσεων μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της ένωσης και επίσης ενισχύουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», δήλωσε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη Λιβύη, τόνισε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι «μειοψηφία του ενός είναι η Τουρκία, δεν είμαστε εμείς».

Τόνισε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της ΕΕ στην περιοχή, καθώς η χώρα μας υπήρξε «κύριος μοχλός για τη λήψη αυτής της απόφασης».

Η δήλωση Τσαβούσογλου που προκάλεσε την αντίδραση Δένδια 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί εκτενώς στις συναντήσεις που είχαν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εμείς λέμε στους Έλληνες προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, "εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ"», δήλωσε.
Tags:
Ελλάδα, Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK