ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πως τα κράτη, στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουν συνέχεια».

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έδωσε ο Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως η θέληση και η ελπίδα της Ελλάδας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία.

«Η χώρα μας από το 2003, σταθερά, επιδιώκει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή και τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θεωρεί ότι αυτό βοηθάει τις χώρες αυτές, βοηθάει την Ευρώπη, μας βοηθάει όλους στη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας κίνησης και ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας και της οικονομίας», είπε ο κ. Δένδιας.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε πως βεβαίως μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά, το παρατηρούμε, ελπίζουμε ότι και οι δύο χώρες θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα. 

Σε ερώτηση σχετικά με την Αλβανία και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

«Δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες σαν μια εξωγενή επιβολή απέναντι στις κυβερνήσεις και στις κοινωνίες των χωρών. Τις βλέπουμε σαν μία εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, όπως και τα θέματα που αφορούν την προστασία των περιουσιών, της περιουσίας γενικά, είναι ο σκληρός πυρήνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας αυτής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε να το βλέπουμε θετικά. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν θέλουμε να της επιβάλλουμε κάτι, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση, ούτε η Αλβανία προσλαμβάνει την πορεία της προς την ημερομηνία και μετά την πορεία των διαπραγματεύσεων ως μια διαδικασία συμμόρφωσης και ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το VMRO στα Σκόπια και τι θα πράξει τότε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια για τη μελλοντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όμως ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πως τα κράτη, στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουν συνέχεια.

Τέλος, δήλωσε πως η κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη Διάσκεψη είναι η εξής: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από την πλευρά τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας, της λεγομένης αιρεσιμότητας. Ο λόγος είναι προφανής: διότι θεωρούμε ότι η πλήρης πολιτική, οικονομική ένταξη όλων των χωρών στην ΕΕ, αφενός θα ωφελήσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποκτήσει γεωγραφική συνέχεια, από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, αφετέρου διότι η ένταξη αφ εαυτής αλλά και ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί, αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων και τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη».

Tags:
ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK