15:29 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
0 0 0
Βρείτε μας

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Τηλεδιάσκεψη είχαν σήμερα, Παρασκευή, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός διπλωμάτης συνεχάρη την κα Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ενώ κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, σημείωσε ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο.

Όσον αφορά την κατάσταση στον Έβρο, μετά τη συνεχιζόμενη ένταση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, ο Πάιατ εξέφρασε την αλληλεγγύη του και επανέλαβε το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορα της.

Τόνισε δε, ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές ελληνοτουρκικό, ενώ επικρότησε τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, που «με αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και ορθολογισμό αποσόβησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης».

Όπως είναι φυσικό, αναφορά έγινε και στον κορονοϊό, με τον Αμερικανό πρέσβη να εξαίρει  τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση παγκοσμίως, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με θετικό πνεύμα.

​Προσέθεσε μάλιστα, ότι με το πέρας αυτής της περιπέτειας, όλες οι πτυχές του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. 

Τέλος, αναφερόμενος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εξέφρασε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργή συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των εκδηλώσεων.   

Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τις δηλώσεις στήριξης της αμερικανικής ηγεσίας στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι με αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα εκ μέρους της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. 

Η κα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, καθώς και την ενθάρρυνσή της για την εντατικοποίηση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και η ενίσχυση των εδρών ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.   

Τέλος, η κα Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι η Επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση δίνει μια σπουδαία ευκαιρία για συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών που τόσο αλληλοεπηρεάστηκαν στον αγώνα τους για ελευθερία. 

Θέμα:
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
Tags:
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τηλεφωνική επικοινωνία, ελληνοτουρκικά, πρέσβης, Αμερικανική Πρεσβεία, ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK