ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 0 0
Βρείτε μας

Ανακοίνωσή αναφορικά με επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες, εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του σχετικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».

Το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, σημειώνει πως «σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας», η Ελλάδα, και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση και αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας ενώ αποκηρύσσει παράνομες οντότητες.

«Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ξεκαθαρίζει δε για άλλη μια φορά πως η παραβατικότητα δεν συνιστά δίκαιο.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Τουρκία κατέθεσε μονομερώς συντεταγμένες για την Α. Μεσόγειο

Η νέα επιστολή της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ καταθέτει γεωγραφικές συντεταγμένες που απορρέουν από το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης.

Στην επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, κάνει λόγο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 για «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο και αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ.

Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ακόμη, χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και προσθέτει ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
Tags:
χάρτης, ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, διεθνές δίκαιο, Τουρκία, Ελλάδα, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK