21:44 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 31
Βρείτε μας

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα κατά την Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας με φόντο το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τον λόγο ενημερώνοντας το ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

«Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας», φέρεται να είπε σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ολοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, προσέθεσε ο κ. Δένδιας, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους.

Τότε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σηκώθηκε από τη θέση του έτοιμος να αποχωρήσει και ζήτησε να απαντήσει αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Δένδιας: Η εργαλειοποίηση των ανθρώπων υπονομεύει τις αξίες του ΝΑΤΟ

Kατά την παρέμβασή του στη σημερινή Σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα του Εβρου και τόνισε πως η εργαλειοποίηση των ανθρώπων υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας.

«Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορονοϊού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε γραπτή του δήλωση.

Επίσης, κατά τη Σύνοδο εξετάστηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω της τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Tags:
ένταση, Έβρος, Ελλάδα, Τουρκία, ΝΑΤΟ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK