06:21 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας αναφορικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων κατηγορεί το ελληνικό ΥΠΕΞ την Τουρκία απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Άγκυρα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Τουρκία για «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας» αναφορικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου που χαρακτήρισε «παραλήρημα» τις δηλώσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για τα αιματηρά γεγονότα.

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους» υπογραμμίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σήμερα, Τετάρτη.

Και προσθέτει:

«Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών».

Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ κατηγορεί την Τουρκία για παραποίηση της Ιστορίας και υπενθυμίζει ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι απαραίτητη ώστε γεγονότα, όπως η Γενοκτονία των Ποντίων, να μην επαναληφθούν.

«Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την Ιστορία τους, ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Τι είχε αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μιλώντας για «παραλήρημα» της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για θηριωδίες κατά την επέλαση του ελληνικού στρατού στην Ανατολία πριν από έναν αιώνα.

«Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 δεν αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και μόνο μία ημέρα γιορτής για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Μια τέτοια μέρα οι αβάσιμες και γεμάτες παραλήρημα δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών της Ελλάδας με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 κι αυτή η οδυνηρή εισβολή μετατράπηκε σε μια καλά σχεδιασμένη και επαίσχυντη κατοχή χωρίς καμία αιτιολογία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικτές διαστάσεις από τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πέντε μήνες μετά την εισβολή ήταν αρκετά σοβαρές για να απαιτηθεί από τους Συμμάχους να ιδρυθεί μια διερευνητική επιτροπή» πρόσθετε.

Εξαπολύοντας βολές κατά της Ελλάδας, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η ελληνική ηγεσία «δεν θα πρέπει να ξεχνά τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης όριζε ότι τα όσα διέπραξε ο ελληνικός στρατός όταν κατέλαβε την Ανατολία, ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου».

«Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Βενιζέλος, το 1934 υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι ανεύθυνοι πολιτικοί και ριζοσπαστικοί κύκλοι προσπαθούν να αναγνώσουν την ιστορία αντίστροφα. Η Ελλάδα που επιμένει να αδιαφορεί στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, το να λάβει τη χείρα φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν, είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο» κατέληγε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.
Tags:
γενοκτονία των Ποντίων, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK