05:03 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ Άισα, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στη βορειοαφρικανική χώρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ Άισα, είχε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Συζητήσαμε για την κατάσταση στη χώρα και την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

​Η επικοινωνία έλαβε χώρα, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης στη χώρα της βόρειας Αφρικής, μετά και τις απειλές του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ για τη «μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση» στην ιστορία της Λιβύης.

Μάλιστα, ο LNA έθεσε στο στόχαστρο και την Τουρκία, σύμμαχο–χώρα της Κυβέρνησης Εθνικότητας Ενότητας (GNA), διαμηνύοντας ότι «όλες οι τουρκικές θέσεις αποτελούν “νόμιμο στόχο” μας».

Τι συμβαίνει στη Λιβύη

Η Λιβύη ταλανίζεται, εδώ και χρόνια, από την εμφύλια σύρραξη μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Μάλιστα, τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και αρκετούς μήνες στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), η οποία αναγνωρίζεται και επισήμως από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος είχε επισκεφθεί και την Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο όλης της λιβυκής επικράτειας, ενώ έχει διαβεβαιώσει ότι πολύ σύντομα θα εισέλθει και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Η διεθνής κοινότητα, όπως και αρκετές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας– έχουν σπεύσει να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, άλλωστε, είχε διεξαχθεί η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης για την περιοχή της Λιβύης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.

 

Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK