06:08 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (216)
0 20
Βρείτε μας

Για την ελληνική πλευρά, το συγκεκριμένο εμπόδιο δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Έβρο, για την οχύρωση της περιοχής.

Διάβημα απέστειλε η Αθήνα προς την Άγκυρα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σχετικά με την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους στον Έβρο ως τουρκικού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, το ζήτημα έχει προκύψει σε σημείο του Νότιου Έβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, που πλημμυρίζει κάθε χρόνο, μετά το φθινόπωρο.

Πιο συγκεκριμένα, στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, που με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ισχυρή παρουσία στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η διαφορά με την τουρκική πλευρά, έγκειται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου.

Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η γείτονα χώρα, εκμεταλλεύεται αυτή τη μεταφορά της κοίτης, ώστε να διεκδικήσει μια περιοχή, η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Τέλος, σημειώνεται πως παρόμοια προβλήματα έχουν προκύψει και στο παρελθόν, όμως πια, στην περιοχή βρίσκονται σταθερά δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες, μάλιστα, εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, εν όψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Έβρο.

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (216)
Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας, διάβημα διαμαρτυρίας, Άγκυρα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκική προκλητικότητα, τουρκικός στρατός, ελληνοτουρκικά, σύνορα, Έβρος, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK