20:53 07 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (233)
0 0 0
Βρείτε μας

Ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεμήνυσε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός στη συνεδρίαση, που διεξήχθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. 

Μιλώντας για το τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας τόνισε εκ νέου ότι αναφορές σε δήθεν κατάληψη εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Τόνισε δε, πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για «να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό» και πρόσθεσε πως η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα στην ιστορία της την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων.

Τι συνέβη στον Έβρο

Μιλώντας για το τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες και συγκεκριμένα μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση του φράχτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. 

«Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράχτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας» σημείωσε.

Με ατζέντα τεσσάρων μηνών

Σχολιάζοντας κατά την εισήγησή του στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, ανέφερε πως θα εξεταστούν όλες οι εξελίξεις του διαστήματος που μεσολάβησε από την τελευταία συνάντηση τον Γενάρη.

«Από την πρωτοφανή, υβριδική, μαζική απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας, που Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίσαμε στα τέλη του Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Καθώς επίσης και τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αν ο χρόνος το επιτρέψει, και τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, αλλά και τα Βαλκάνια» τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν στο διάστημα των τεσσάρων και πλέον μηνών που μεσολάβησαν από την τελευταία συνάντηση.

«Πρώτον, η έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας. Δεύτερον, η έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανείς παγκοσμίως συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και τρίτον, τη συμβολή των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών στις συλλογικές προσπάθειες αφενός αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αφετέρου της εξόδου από την πανδημία και της επιστροφής στην κανονικότητα».

Περαιτέρω ο κ. Δένδιας έδωσε το δικό του μήνυμα για τον τρόπο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ χαρακτήρισε τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αγαστή.

«Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να ασκούμε εξωτερική πολιτική αρχών, πάντα με βάση μας το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προασπιζόμενοι το εθνικό μας συμφέρον» δήλωσε.

 

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (233)
Tags:
Βουλή, επιτροπή, σύνορα, Τουρκία, Έβρος, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK