14:46 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (234)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε ότι τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται και θα συνεχίζουν να φυλάσσονται. Τι συμβουλή θα έδινε στην Άγκυρα.

Τη διαβεβαίωση ότι «τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως» έδωσε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των νέων τουρκικών δηλώσεων περί πιθανής συσσώρευσης μεταναστών στον Έβρο.

«Είναι φανερό ότι υπήρξαν από την τουρκική πλευρά δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που είναι λογικό να προκαλούν ανησυχίες στη χώρα μας» επισήμανε, παράλληλα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Όσον αφορά τις ευρύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε με νόημα ότι «μία είναι κρύο και μία ζεστό».

«Περνάμε από κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση και τη χείρα φιλίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι πρόθυμη. Υπάρχουν μέρες που είναι αποκλιμακούμενη η κατάσταση και υπάρχουν μέρες που οι Τούρκοι λένε απαράδεκτα πράγματα».

Ερωτηθείς τι συμβουλή θα έδινε στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω το συμφέρον της Τουρκίας, αλλά, αν υπήρχε δυνατότητα να συμβουλέψω την Άγκυρα, θα έλεγα να φέρεται σαν μια χώρα του 21ου αιώνα και όχι σαν μια χώρα που επιχειρεί να κυριαρχήσει με τη λογική των κανονιοφόρων».

Στο ίδιο πλαίσιο, διευκρίνισε ότι «ο φράχτης είναι πέραν αμφιβολίας επί του ελληνικού εδάφους» και διαβεβαίωσε ότι θα ολοκληρωθεί κανονικά, όπως ακριβώς συνέβη και στον βόρειο Έβρο.

Στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης

Στο μεταξύ, στον Έβρο μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τη στιγμή που ξεκινά η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, με περίπου 400 αστυνομικούς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, κατόπιν των απειλών του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί πιθανής επιστροφής των μεταναστών στον Έβρο.

«Λόγω της πανδημίας, η κίνηση των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί. Αλλά θα θέλουν να φύγουν από την Τουρκία μετά το τέλος της επιδημίας και δεν το λέω αυτό ως απειλή» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια πρόσφατων δηλώσεών του.

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (234)
Tags:
μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστης, Έβρος, σύνορα, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK