11:34 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στην Τουρκία. «Δεν δικαιούστε να κάνετε μαθήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Με την παραπάνω φράση επέλεξε να απαντήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη νέα ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

«Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνοτουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρωτουρκική ένταση. 

»Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στη νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ελληνική ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τη βαρβαρότητά της»

Λίγες ώρες νωρίτερα, προηγήθηκε σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο κατηγόρησε την Ελλάδα για βαρβαρότητα στο ζήτημα της διαχείρισης των αιτούντων άσυλο.

«Αντί της πολιτικής του διαλόγου, η Ελλάδα προτιμάει την ένταση, την παραπλάνηση του κοινού και τη χειραγώγηση» επισήμανε, παράλληλα, η Άγκυρα.

Ειδική μνεία έκανε και στα όσα λαμβάνουν χώρα στον Έβρο, καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των αιτούντων άσυλο.

«Το ελληνικό κράτος, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να απαλλαγεί από τη “βαρβαρότητά” του. Πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην βασανίζουν, να μην κακομεταχειρίζονται και να μην επαναπροωθούν» έσπευσε να προσθέσει, σε αυστηρό ύφος.

Και κατέληξε: «Όσοι ισχυρίζονται ότι είναι το “λίκνο του πολιτισμού”, πρέπει να μάθουν να σέβονται και εκείνους που δεν έχουν τη δική τους γλώσσα και θρησκεία».

Κλιμάκωση της έντασης 

Υπενθυμίζεται ότι η ρητορική μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στον Έβρο, έχοντας επαφές με στελέχη της Ελληνικής Συνοριοφυλακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Άλλωστε, τις προηγούμενες ώρες ελήφθη η απόφαση ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, μέσω της σταδιακής ανάπτυξης συνολικά 400 αστυνομικών υπαλλήλων.

Το Σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί πιθανής επιστροφής των μεταναστών στον Έβρο.

«Λόγω της πανδημίας, η κίνηση των μεταναστών έχει επιβραδυνθεί. Αλλά θα θέλουν να φύγουν από την Τουρκία μετά το τέλος της επιδημίας και δεν το λέω αυτό ως απειλή».

Tags:
Έβρος, μεταναστευτικό, μετανάστευση, μετανάστες, ανθρώπινα δικαιώματα, Υπουργείο Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK