00:32 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για ακόμη μια φορά έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τη δική του απάντηση στην Άγκυρα δίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«H Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση», τονίζει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News.

Παράλληλα, τονίζει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο. 

«Η Τουρκία ενοχλείται. Γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει μέσω και επισήμων δηλώσεων ότι θα επαναλάβει», σημειώνει και προσθέτει πως ο φράχτης «είναι ένα θέμα που, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αφορά το έδαφός μας την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας».

Σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία ξεκαθαρίζει πως η χώρα μας θα είναι πάντα ανοιχτή σε μια συνεννόηση και μια εποικοδομητική συνεργασία υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι ακολουθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ως οφείλει να κάνει κάθε φιλειρηνική χώρα. Το γεγονός όμως ότι επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα, όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είναι ενδεικτικό του ότι, επί του παρόντος, τα επίπεδο συνεννόησης υπολείπεται πολύ από το επιθυμητό», επισημαίνει.

Ακόμη ξεκαθαρίζει πως στην Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έχουν δοθεί όλες οι διευκρινίσεις για τον Έβρο και κανείς από τους βουλευτές δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση για τις δηλώσεις του.

«Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Από τότε που ανέλαβα τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, φροντίζω πάντα να ενημερώνω τα κόμματα, με στόχο τη σύμπνοια και τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: «Δεν θα επιτρέψω, όμως καθ' όσον μπορώ, να γίνει η εξωτερική πολιτική της χώρας κονίστρα κομματικών παιγνίων και να υποστεί άλλη μια φορά βλάβη ο τόπος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Τουρκία να πραγματοποιήσει τις απειλές της και να κάνει γεώτρηση στην περιοχή νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η πολιτική των κανονιοφόρων που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την υποστήριξη πρωτίστως της Ε.Ε., αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας», καταλήγει ο υπουργός.
Tags:
μεταναστευτικό, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Έβρος, Ελλάδα, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK