14:06 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας (ΑΟΖ) (67)
0 10
Βρείτε μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απάντησε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ξεκαθάρισε ότι τα νησιά έχουν κάθε δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Έμμεση απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας ότι το διεθνές δίκαιο παρέχει στα νησιά το δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως ακριβώς ισχύει και με την ηπειρωτική χώρα.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε πιο αποφασιστική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην τουρκική προκλητικότητα.

«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» συνέχισε ο κ. Πέτσας, αναφερθείς στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ερωτηθείς, παράλληλα, για την πρόοδο των επαφών με την Αίγυπτο για την καθορισμό ΑΟΖ, στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε τα εξής:

«Καμία δήλωση πριν να είμαστε έτοιμοι για συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες».

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα ζει μέσα σ' ένα όνειρο

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο CNN, είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών» και ότι η Ελλάδα «ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».

«Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Κι ενώ εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο. Το Καστελόριζο είναι ξεκάθαρα ορατό δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Επομένως, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.

Θέμα:
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας (ΑΟΖ) (67)
Tags:
Στέλιος Πέτσας, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK