19:29 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη με πολιτικές διαδικασίες και υποστηρίζει τις αιγυπτιακές προσπάθειες, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και της επίλυσης της κρίσης με πολιτικές διαδικασίες τάσσεται η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση, ο κ. Γεννηματάς απάντησε:

«Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει».

Πρόεδρος Αιγύπτου: Να είστε έτοιμοι να πολεμήσουμε στο εξωτερικό

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, προειδοποίησε τους στρατιώτες της χώρας του να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να πολεμήσουν στο εξωτερικό.

«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε επιχείρηση εντός των συνόρων της Αιγύπτου ή εκτός αυτών, εάν κριθεί απαραίτητο», είπε ο Σίσι, προσθέτοντας ότι ο αιγυπτιακός στρατός, που είναι ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή, «προστατεύει, δεν απειλεί».

Στις 6 Ιουνίου, ο Σίσι είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης, έναν από τους δύο αντιπάλους πολιτικούς ηγέτες στον εμφύλιο της Λιβύης.

Μετά τη συνάντηση, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη λεγόμενη Πρωτοβουλία του Καΐρου, η οποία εξηγούσε τους όρους μιας πολιτικής διευθέτησης στη Λιβύη και όριζε παύση των εχθροπραξιών στις 8 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Tags:
Λιβύη, Τουρκία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK