21:12 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας (ΑΟΖ) (50)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε «έμπρακτη αποκλιμάκωση» των «προκλητικών ενεργειών», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Χρειάζεται αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για το «προσκλητήριο» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για την πρόσκληση σε συνεργασία και διάλογο με την Ελλάδα που απηύθυνε την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας» τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών».

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

«Με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία τη μόνιμη διαφορά που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» τόνισε.

Η πρόσκληση Τσαβούσογλου σε διάλογο με την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, σε κοινή συνέντευξη με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λούτζι Ντι Μάιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας» δήλωσε, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο».

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επαναλάβει την ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Sputnik, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

«Πέρσι ο Πρόεδρός μας σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο είπε στον (σ.σ. πρωθυπουργό της Ελλάδας) Μητσοτάκη: “Ας λύσουμε τις διαφορές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο Πέλαγος. Ας ξεκινήσουμε μια συνεργασία, διάδραση, ας μοιραστούμε”. Ανέθεσε αυτό το έργο σε μας. Έπειτα στη Γενεύη μού είπαν τα ακόλουθα: “Δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, υπάρχει ισχυρή πίεση από την κοινή γνώμη ενάντια στη συνεργασία με την Τουρκία”. Γιατί θέλετε να απομονώσετε την Τουρκία; Γιατί δεν υπολογίζετε τα δικαιώματα του τουρκικού πληθυσμού στην Κύπρο; Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες με τις οποίες δεν έχουμε τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις. Πρέπει να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε».

Και πρόσθεσε:

«Το κάναμε αυτό, αλλά θέλουμε να κάνουμε μονόπλευρα στο μέλλον; Όχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Θέμα:
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας (ΑΟΖ) (50)
Tags:
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Στέλιος Πέτσας, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK