16:30 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (174)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τυνησία, ενώ είχε διμερείς επαφές με τον ομόλογό του, Νουρεντίν Εράι.

Για το ζήτημα της Λιβύης συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Τυνήσιος ομόλογός του, Νουρεντίν Εράι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στην Τίνυδα.

«Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς» επισήμανε, μετά το πέρας των διμερών επαφών.

«Στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο» έσπευσε να προσθέσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Με χαροποιεί το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας.

​Δεν παρέλειψε δε να αφήσει σαφείς αιχμές για την Τουρκία, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη. «Αντιβαίνει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή».

Οι δύο υπουργοί, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, υπέγραψαν Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών, η οποία ανοίγει «νέους δεσμούς συνεργασίας σ’ έναν κομβικό τομέα» όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Τι συμβαίνει στη Λιβύη

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά του, το Κάιρο –στενός σύμμαχος του LNA– έχει προειδοποιήσει με εμπλοκή στην πολεμική σύρραξη, εφόσον οι δυνάμεις τη GNA καταλάβουν την πόλη Σύρτη, η οποία βρίσκεται περίπου 500 μίλια δυτικά των συνόρων Λιβύης–Αιγύπτου.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (174)
Tags:
Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας, Λιβύη, Τυνησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK