17:33 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Για την ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκλήθη να απαντήσει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Για την εφαρμογή μιας «σκληρής ισλαμιστικής ατζέντας» κάνει λόγο o επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς για την ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την ίδια στιγμή, μιλά για «προειλημμένη απόφαση», που αντίκειται στην οικουμενική αξία της Αγίας Σοφίας, ενώ αναφέρεται στη «γενοκτονία της μνήμης» εντός της Τουρκίας, καλώντας την ίδια στιγμή σε διεθνή παρέμβαση για την αποτροπή της απόφασης.

Μάξιμος Χαρακόπουλος
© Φωτογραφία : Μάξιμος Χαρακόπουλος
Μάξιμος Χαρακόπουλος

Αναλυτικά η δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Sputnik:

«Ο σχεδιασμός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί εντάσσεται στην εφαρμογή μιας σκληρής ισλαμιστικής ατζέντας και των νεοοθωμανικών ιδεοληψιών των κρατούντων στην Τουρκία, που υπονομεύουν ακόμη και τις Αρχές του κοσμικού κράτους που επέβαλε ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ.

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση, που, εφόσον πραγματοποιηθεί, αντίκειται στην οικουμενική αξία αυτού του μνημείου, συμβόλου της Ορθοδοξίας αλλά και αγλάισμα της βυζαντινής δόξας από τα χρόνια του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα. Η Αγία Σοφία, ως μνημείο της UNESCO, συνιστά κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που η Τουρκία οφείλει ως θεματοφύλακας να το προστατεύει από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη φθορά του χρόνου.

Δυστυχώς, ο ισλαμιστικός παροξυσμός που κυριαρχεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει επιβάλει ένα είδος "γενοκτονίας της μνήμης", με τη μετατροπή πολλών βυζαντινών ναών σε μουσουλμανικά τεμένη. Απέναντι σε αυτήν την αλλοίωση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, που συνιστά βεβήλωση, οφείλει να αντιδράσει εμπράκτως, για να αποτρέψει το ανοσιούργημα, η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως η ΕΕ, οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία - οι πνευματικοί δεσμοί της οποίας με τη βυζαντινή ορθοδοξία, από τα χρόνια της Αγίας Όλγας και του Αγίου Βλαδίμηρου, είναι ακατάλυτοι και διαρκείς».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 2 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να αποφανθεί για το μέλλον της Αγίας Σοφίας και αν θα μετατραπεί σε τέμενος. Ουσιαστικά θα λάβει απόφαση σχετικά με το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που το 1934 μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο.

Μάλιστα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα -επικαλούμενα τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ότι η πρώτη προσευχή στο ιστορικό μνημείο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις 15 Ιουλίου.

Tags:
Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, τέμενος, τζαμί, Αγία Σοφία, Μάξιμος Χαρακόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK