17:38 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (212)
0 0 0
Βρείτε μας

Στη δυτική Λιβύη μετέβη ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, ο οποίος θα έχει επαφές με αξιωματούχο της δυτικής Λιβύη. Στην ανατολική Λιβύη σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επίσημη επίσκεψη στη δυτική Λιβύη πραγματοποιεί ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, ο οποίος θα έχει επαφές με τον επικεφαλής του λιβυκού στρατού, στρατηγό Μοχάμεντ Αλ Σαρίφ.

Η επίσκεψη του Τούρκου ναυάρχου έγινε κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως δήλωσε ανώνυμη πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα, επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ.

Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη «εντάσσεται στις αδιάκοπες προσπάθειες της χώρας μας να συμβάλλει ενεργά στην κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση πολιτικής λύσης» για την εμφύλια σύρραξη στη χώρα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Τυνησία, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι η λύση στη Λιβύη πρέπει να δοθεί «χωρίς ξένους στρατούς». Ο υπουργός άφησε, μάλιστα, σαφείς αιχμές για την Τουρκία, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (212)
Tags:
Νίκος Δένδιας, ναύαρχος, Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Τουρκία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK