08:11 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου είχε ξεκινήσει πριν τρία χρόνια, ενώ πλέον αποκτά ξεχωριστή σημασία μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται «κοντά, πολύ κοντά» σε συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, εξέφρασε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al-Ahram Weekly, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας.

«Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, μπορεί να υπάρξει άλλος ένας γύρος ή δύο συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών.

Αλλά ότι στο τέλος της ημέρας «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία».

Το ζήτημα απασχόλησε και τις συνομιλίες του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι. Ο Σούκρι και ο Δένδιας παρακολούθησαν τον 12ο γύρο συνομιλιών για τη συμφωνία ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι». Είπε ότι μπορεί να υπάρξει ηλεκτρονική υπογραφή, ή η ενδυνάμωση των αντίστοιχων ηγετών των χωρών για την υπογραφή από τους πρέσβεις ή των υπουργών Εξωτερικών. Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, τα λεπτομερή πρωτόκολλα θα αποφασιστούν, τόνισε.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου αυτός και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι θα βοηθήσουν η μια χώρα την άλλη για να ωφεληθούν αμφότερες από τους πιθανούς υποθαλάσσιους πόρους. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Al Ahram, μια σωστή διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας δεν είχε ξεκινήσει ποτέ σοβαρά, καθώς το Κάιρο επιθυμούσε να φιλοξενήσει την Άγκυρα, της οποίας η διαμάχη με την Αθήνα και τη Λευκωσία για την Κύπρο είχε απαγορεύσει μια θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας και της Κύπρου. Δεδομένης της απόφασης του Καΐρου το 2016 να παρακάμψει αυτό το ζήτημα, εκδόθηκαν πολιτικές οδηγίες στις διαπραγματευτικές ομάδες να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Η πιθανή συμφωνία και η Τουρκία

Όπως τονίζεται στο ίδιο άρθρο:

«Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν θα είναι της αρεσκείας της Τουρκίας, η οποία εδώ και μήνες στέλνει μηνύματα στην Αίγυπτο, αναφέροντας την επιθυμία της να υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας του περασμένου έτους μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA)».

Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα έχει αντιδράσει στην υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ η θέση της Τουρκίας σε αυτή τη συμφωνία, υποστήριξε ο κ. Γαριλίδης, ήταν αναπόσπαστο μέρος ενός μεγαλύτερου ερωτήματος σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρέσβης προηγουμένως ήταν επικεφαλής του γραφείου της Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα για τρία χρόνια πριν φτάσει στο Κάιρο για να αντικαταστήσει τον Μιχαήλ-Χρήστο Διαμέση, ο οποίος τώρα εκπροσωπεί τη χώρα του στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία μεταξύ Καΐρου και Αθήνας θα βοηθήσει στη διαχείριση ανεπίλυτων ζητημάτων ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι καλύτερο για όλους μας να συνεργαστούμε - Ελλάδα, Αίγυπτος, Τουρκία, Ισραήλ, Παλαιστίνιοι, Σύροι και όλοι οι άλλοι» δήλωσε ο κ. Γαριλίδης. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάποιος θέλει να μας ελέγξει. Αυτό δεν θα ήταν καλό, διότι θα έστρεφε τους άλλους εναντίον τους », πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις «οθωμανικές ιδέες» της, η Ελλάδα θα βοηθούσε την Άγκυρα να βρει έναν δρόμο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των έργων φυσικού αερίου.

Η Τουρκία δεν είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο συγκεντρώνει τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. 

Όπως εκτίμησε ο κ. Γαριλίδης, αυτό που κάνει η Τουρκία στη Λιβύη, για παράδειγμα, δεν αφορά μόνο την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με τους φυσικούς πόρους με τη Λιβύη, αλλά περισσότερο την επιθυμία της να καθιερωθεί ως κορυφαίος παράγοντας στην περιοχή. «Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου» πρόσθεσε.

«Για παράδειγμα, η Αίγυπτος είπε δικαίως ότι δεν μπορεί να αφήσει τη Λιβύη να είναι παιχνίδι για τις πολιτοφυλακές που εισήχθησαν στη Λιβύη [από την Τουρκία] και αυτό είναι πλήρως κατανοητό» δήλωσε ο κ. Γαριλίδης υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την ασφάλεια όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά και για όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο». Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό που έπρεπε να κάνει η Τουρκία ήταν να επιτύχει συμφωνίες με τους γείτονές της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 
Tags:
πρέσβης, συμφωνία, ΑΟΖ, Νίκος Δένδιας, Αίγυπτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK