18:51 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (126)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία λογική που αποκλίνει από τους διεθνείς κανόνες.

Για σταδιακή αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει πως η ένταση έχε παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει υιοθετήσει μία λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών που λειτουργούν με βάση τις Αρχές των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης». 

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, επανέλαβε ότι αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να καταστεί ελληνοτουρκική διαφορά.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα ανακοινώσει, προσεχώς, από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συγκεκριμένες ενέργειες για την παραμονή του μνημείου στην επικαιρότητα.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι:

«Έχουμε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων οι οποίες θα αφορούν τομείς της οικονομίας».

Εξάλλου, χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παντελώς ανύπαρκτο» για την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για ΑΟΖ με την Αίγυπτο γίνονται εντός των διεθνών κανόνων.

«Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν μπορώ να σας πω ότι βρισκόμαστε προ των θυρών (σ.σ. συμφωνίας)» ανέφερε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (126)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Αγία Σοφία, κυρώσεις κατά Τουρκίας, Τουρκία, κυρώσεις, ελληνοτουρκικά, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK