16:11 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (207)
0 0 0
Βρείτε μας

Προϋπόθεση για διάλογο με την Τουρκία είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το «πάγωμα» των τουρκικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ύστερα από τη συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ.

Ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση για διάλογο.

«Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό όταν η θέση αυτή γίνεται αντιληπτή και από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο που πρέπει να γίνει όχι υπό απειλές, προσβολές και δημιουργία τετελεσμένων. Σημείωσε δε ότι η διαπραγμάτευση αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.

Τι είπε για την Αγία Σοφία

Αναφερθείς στην Αγία Σοφία και τη μετατροπή σε τζαμί, ο κ. Δένδιας καταδίκασε τις κινήσεις της Τουρκίας.

«Η Ευρώπη άφωνη βλέπει έναν θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νεοθωμανική σπάθα ένα μουσείο, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία παραβιάζει ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, για να το μετατρέψει αχρείαστα σε τέμενος. Δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία δίνει την εντύπωση πως επιστρέφει στον 15ο ή στον 16ο αιώνα και επισήμανε πως η Ευρώπη καταδικάζει τις νέο-επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων, καθώς και όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαπίστωσε δε ότι Ελλάδα και Ισπανία έχουν παρόμοια αντίληψη για σεβασμό των διεθνών κανόνων, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ετοιμότητας να επιλύσουν τις διαφορές με διάλογο και καλή πίστη.

Αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες την εκπόνηση ενός κειμένου επιλογών. Διευκρίνισε ότι εάν η Τουρκία επιμείνει στη συμπεριφορά της, θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.

Υπογράμμισε πως είναι μια επιλογή που πρέπει να υπάρχει στο ευρωπαϊκό τραπέζι ακριβώς με την ελπίδα να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί και έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα πως αν επιλέγει να αγνοεί τους κανόνες του δικαίου, πρέπει να αποκτήσει σαφή αίσθηση των ορίων της. Παράλληλα, προέταξε την ανάγκη η Ευρώπη να είναι ενωμένη όταν παραβιάζεται η κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιουδήποτε κράτους-μέλους της, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η διασφάλιση της ειρήνης για τα 3/4 ενός αιώνα είναι το μεγάλο ιστορικό επίτευγμα της ΕΕ και κάλεσε εκ νέου την Τουρκία και την τουρκική κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτό το επίτευγμα, αφήνοντας αποφασιστικά πίσω τις «οθωμανικές σπάθες» και τα «νεοθωμανικά παραληρήματα».

Τι συζήτησε ο Δένδιας με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών

Για τη συνάντηση με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας είπε πως συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ να έχει έναν ενεργό ρόλο, καθώς και για τις συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχουν κλιμακώσει ποιοτικά τις εχθροπραξίες.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί η επιχείρηση «Ειρήνη».

«Η επιτυχία της επιχείρησης θα είναι η επιβολή του εμπάργκο, δηλαδή ο φραγμός στην εισαγωγή όπλων και τζιχαντιστών μαχητών στη Λιβύη. Είναι απαραίτητο βήμα για να επέλθει ειρήνευση στη χώρα αυτή. Αποτυχία μας στη Λιβύη, μετατροπή της Λιβύης σε failed state είναι τεράστιο πρόβλημα για την ΕΕ. Θα αποτελεί ένα πρόβλημα στο μαλακό υπογάστριο της ΕΕ» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν και τρέχοντα θέματα της ΕΕ, καθώς και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών από τις συνέπειες της πανδημίας.

Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα της Μεσογείου, το μεταναστευτικό και συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους στο πλαίσιο της καινούριας συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Ο κ. Δένδιας το χαρακτήρισε ως ένα κομβικό ζήτημα για τις χώρες πρώτης γραμμής, σημειώνοντας πως απαιτεί τον πολύ καλό συντονισμό.

Στήριξη στην Ελλάδα από την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ισπανίας στην Ελλάδα για τη σταθερότητα της Μεσογείου.

«Αυτό που αποτελεί μια κατοπινή φιλοδοξία είναι να προσπαθήσουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφερα στην Άγκυρα χθες, με στόχο να δημιουργήσουμε μια συνθήκη εμπιστοσύνης» δήλωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι εισέπραξε από την Τουρκία την επιθυμία για διάλογο.

Υπογράμμισε, επίσης, πως αυτό πρέπει να γίνει πράξη, σημειώνοντας ότι δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά πρέπει να καθίσει κάποιος και να μιλήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλεγεί ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάφορα θέματα, μονομερή, που είδαμε στη Μεσόγειο, που αποτελούν πρόκληση της τελευταίας περιόδου.

Για την Αγία Σοφία, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού αυτών που λέει η UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά. Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης, όπως είπε, είναι ότι η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Υπήρξε οίκος πολλών θρησκειών και νομίζω ότι εμείς μπορούμε να βρισκόμαστε, ως ορθόδοξοι, ως καθολικοί, ως μουσουλμάνοι, υπό αυτή τη στέγη όλοι μαζί» συμπλήρωσε.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (207)
Tags:
Αγία Σοφία, Μεσόγειος, Ισπανία, Τουρκία, Ελλάδα, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK