19:20 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (126)
0 0 0
Βρείτε μας

Για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία που να έχει συμφωνηθεί αυτή τη στιγμή, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως γίνονται συζητήσεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, όχι όμως επί παντός επιστητού, τονίζοντας πως δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών ούτε υπό το κράτος προθεσμιών.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο αλλά δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο.

«Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα της Άγκυρας διεθνώς» ανέφερε.

Για το σύμφωνα Τουρκίας και Λιβύης ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα είναι ανύπαρκτο.

«Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική» δήλωσε.

Σχολιάζοντας τη στάση της Άγκυρας, ο υπουργός σημείωσε ότι«ο καθένας κρίνεται από τη συμπεριφορά του.

«Και η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν παραβατική, δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να είναι. Η Ελλάδα πάντα λέει πως είναι ανοιχτή στον διάλογο, ωστόσο δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού. Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θάλασσιες ζώνες. Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συναποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης» τόνισε.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (126)
Tags:
Κύπρος, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, διάλογος, Ελλάδα, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK