16:54 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (475)
0 01
Βρείτε μας

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «για τις θαλάσσιας ζώνες, εμείς είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Έχει επιλεγεί ο επικεφαλής της ομάδας που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα».

«Αναμένουμε από την Τουρκία αν αυτά που λέει τα εννοεί να προχωρήσουμε ακόμα και μέσα στον Αύγουστο» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε επόμενη ερώτηση, ο κ. Πέτσας αποκάλυψε ότι επικεφαλής της ομάδας εκ μέρους της Ελλάδας θα είναι ο κ. Αποστολίδης.

«Επικεφαλής των διερευνητικών επαφών (σ.σ. με την Τουρκία) θα είναι ο κ. Αποστολίδης. Έχει παίξει αυτό τον ρόλο με επιτυχία σε προηγούμενο χρονικό διάστημα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης των επαφών, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτό «εξαρτάται και από τις δύο πλευρές».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρχει αποκλιμάκωση με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο» επανέλαβε.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Συμφωνία ή Δικαστήριο της Χάγης

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην παρέμβαση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χτες, Τετάρτη, στο «Aspen Security Forum 2020» όπου αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει το μήνυμα ότι «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία (σ.σ. με την Τουρκία), ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης» και πως σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση απέναντι στην Άγκυρα είναι «καρότου και μαστιγίου».

«Κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του Harvard και εκτελεστικό διευθυντή του "The Aspen Strategy Group", Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και τη συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» δήλωσε ο κ. Πέτσας.

«Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπήρξε "πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε - εάν δεν μπορούμε - να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας"» πρόσθεσε.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (475)
Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέλιος Πέτσας, θαλάσσιες ζώνες, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK