13:04 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (512)
0 70
Βρείτε μας

Όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η διαδικασία εφαρμογής τους θα είναι μακρά. Αναγκαίες τις χαρακτηρίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος.

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Βερολίνο, ενώ στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος η δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται αργότερα σήμερα. 

Την άποψη ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι λάβουν την απόφαση για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, θα ακολουθήσει μια διαδικασία που θα πάρει κάποιο χρόνο, εξέφρασε στο Sputnik o βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου-Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.

«Οι κυρώσεις ήταν αναγκαίες εδώ και πολύ καιρό, καθότι η Τουρκία δεν έχει εκδηλώσει μόνο την πρόθεσή της να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εδώ και έξι χρόνια παραβιάζει συστηματικά την Κυπριακή ΑΟΖ που είναι μάλιστα διεθνώς οριοθετημένη. Επομένως οι κυρώσεις είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό» τονίζει.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια γρήγορη διαδικασία: «Θα αργήσουν, διότι θα πρέπει να εγκριθούν από το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο που θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι να εφαρμοστούν, θα περάσουν τρεις τέσσερις μήνες. Η καλή περίπτωση θέλει τις κυρώσεις να εφαρμόζονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με τη φύση των κυρώσεων, εκτίμησε ότι θα είναι οικονομικού τύπου που θα «γονατίσουν» την οικονομία της Τουρκίας. «Ενώ ελήφθησαν κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ για τις γεωτρήσεις, εκ του αποτελέσματος ήταν ατελέσφορες» προσθέτει.

Παράλληλα αναφέρει ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας θα παραβιαστούν αν το Oruc Reis πραγματοποιήσει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα. «Το πλοίο χρειάζεται τουλάχιστον δύο με τέσσερις μήνες παραμονής στην περιοχή ώστε να κάνει κάτι τέτοιο».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (512)
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, κυρώσεις, Τουρκία, Άγγελος Συρίγος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK