19:32 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Για τις πιθανές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας μίλησε ο Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για «επιτυχία» της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα βρεθούν στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη, εάν η Άγκυρα δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής και στον διάλογο, διαμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της λίστας των πιθανών κυρώσεων που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Δένδιας, σε χτεσινή συνέντευξή του στη Deutsche Welle, τόνισε ότι η λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αποτελεί «επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια» κι όχι μόνο για την Ελλάδα.

«Δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για εμάς. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε» δήλωσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας την περιέγραψε με μελανά χρώματα, τονίζοντας ότι είναι χειρότερη απ’ ό,τι περιγράφεται.

«Είχαμε ένα ατύχημα την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο, και χάρη στους κυβερνήτες και κυρίως του Έλληνα κυβερνήτη απεφεύχθη περαιτέρω κλιμάκωση. Πρέπει, όμως, να πω πως το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια. Και τα όρια είναι εμφανή: Τα όρια είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πρέπει να πω ότι, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς της ΕΕ, αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς των ΗΠΑ, είναι ότι δεν έχουν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά σαφή γλώσσα. Αλλά πιστεύω ότι μετά τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνάντηση αυτό μπορεί να διευθετηθεί».

Απαντώντας για τη στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, κι εάν ήταν ήπια, ο κ. Δένδιας, χαρακτήρισε «κατανοητό» το γεγονός ότι «επιλέξει την πιο επιεική εκδοχή αποσκοπώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε. Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο» συμπλήρωσε.
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, Ελλάδα, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK