22:26 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
0 30
Βρείτε μας

Εντείνεται η κόντρα Ελλάδας - Τουρκίας ύστερα από το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για κυρώσεις. Με προειδοποιήσεις για «casus belli» και νέες έρευνες του Oruç Reis απαντά η Άγκυρα.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από τη λίστα πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας που παρουσίασε την Παρασκευή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορ, και θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σε περίπου έναν μήνα.

Τούρκοι αξιωματούχοι επανάφεραν, χτες, Σάββατο, τις προειδοποιήσεις για «casus belli», δηλαδή «αιτία πολέμου» σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προαναγγέλλοντας την παράταση των ερευνών του Oruç Reis.

Οκτάι: Εάν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;

Στο «casus belli» για επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αναφέρθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

«Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποιο είναι;» ανέφερε ο Οκτάι.

Αναφερθείς στην Ευρώπη, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ζήτησε αμεροληψία.

«Η Τουρκία αναμένει αμεροληψία από την ΕΕ, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Άγκυρα να υποχωρήσει από αυτή την αμεροληψία» σημείωσε και συμπλήρωσε πως η Τουρκία «δεν ακούει τίποτα όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της».

Τσαβούσογλου: Το Oruç Reis θα παραμείνει για τρεις μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προανήγγειλε ότι το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για τρεις μήνες.

Όπως είπε, θα εκδίδονται «τμηματικές» NAVTEX για την παραμονή του πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα αναφέρονται στην κάθε περιοχή ξεχωριστά, αλλά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Οι πρώτες έρευνες, πρόσθεσε, θα γίνουν στις λεγόμενες δυτικές περιοχές, δηλαδή τις περιοχές που δεσμεύονται με το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανάλαβε, μάλιστα, την προειδοποίηση για «casus belli»:

«Στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα» τόνισε.

Δένδιας: Στην ημερήσια διάταξη οι κυρώσεις στην Τουρκία

Ικανοποιημένος εμφανίζεται από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τη λίστα των πιθανών κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στη Deutsche Welle, δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα βρεθούν στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη, εάν η Άγκυρα δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής και στον διάλογο.

«Δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για εμάς. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε».

Αυτή είναι η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή είναι κλιμακούμενη και περιλαμβάνει σειρά μέτρων.

Αναλυτικά:

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων).
  • Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ.
  • Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

Καθώς και:

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban).
  • Περαιτέρω ενίσχυση των καταχωρήσεων για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
Tags:
κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, Φουάτ Οκτάι, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρικά ύδατα, casus belli, Oruc Reis, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK