22:49 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (526)
0 01
Βρείτε μας

Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απαιτεί να μην υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί και απειλή πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ως εκ τούτου και της ΑΟΖ, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει χωρίς απειλές, εκβιασμούς, προκλήσεις και την απειλή πολέμου.

«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και προετοιμασμένη να εισέλθει σε διάλογο με την Τουρκία για την επίλυση της μόνης υφιστάμενης διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και, κατ' επέκταση, της υπερκείμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι προϋποθέσεις είναι αυτονόητες και υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς δίχως προκλήσεις δίχως την απειλή πολέμου» δήλωσε ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στη Real News.

Ο ίδιος παρατήρησε, άλλωστε, πως μέσω του ειλικρινούς διαλόγου η Ελλάδα έφτασε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την ΑΟΖ.

«Μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κύρωση από τη Βουλή και προανήγγειλε ότι θα κατατεθούν στον ΟΗΕ, ενώ ο ίδιος θα ενημερώσει σχετικά τον γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την προσεχή συνάντησή τους την επόμενη Παρασκευή.

Ερωτηθείς εάν επίκεται υπογραφή συμφωνιών με την Κύπρο για τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες».

«Στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία» απάντησε ο κ. Δένδιας και κάλεσε τον δημοσιογράφο να είναι βέβαιος ότι «εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως βεβαίως ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, συζητήσεις για τις οποίες το λιβυκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει απόλυτη ετοιμότητα».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (526)
Tags:
ΑΟΖ, διάλογος, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK