18:01 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επαφή με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ.

​Δένδιας: Στην ημερήσια διάταξη οι κυρώσεις στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη λίστα των πιθανών κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στη Deutsche Welle, δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα βρεθούν στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη εάν η Άγκυρα δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής και στον διάλογο.

«Δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για εμάς. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Είναι γεγονός ότι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι μία συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε».

Οι πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή είναι κλιμακούμενη και περιλαμβάνει σειρά μέτρων.

Αναλυτικά:

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων).
  • Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ.
  • Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

Καθώς και:

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban).
  • Περαιτέρω ενίσχυση των καταχωρήσεων για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

 

Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Νίκος Δένδιας, Ζοζέπ Μπορέλ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK