04:06 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί αύριο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή για να συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό, καθώς και τον ρόλο του ΟΗΕ.

​Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενπεργκ δήλωσε πως θα ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να «αδειάζουν» τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως οι δηλώσεις του «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αποκλιμάκωση συνιστά μόνο «η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Καταλήγοντας οι πηγές της ελληνικής διπλωματίας, που σχολιάζουν με αιχμηρό τρόπο τη στάση του κ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνουν πως «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα, στήριξε την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ, αναφέροντας πως αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών» συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως αναμένει από την Αθήνα να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα» καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Τουρκία, Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Αντόνιο Γκουτέρες, ΟΗΕ, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK