22:44 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συζήτηση που έχει προκύψει για το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Τουρκία-Ελλάδα έχουν ξεκινήσει τεχνικές συζητήσεις, αλλά δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία» σημείωσε. 

Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.

Οι δηλώσεις που άναψαν φωτιά

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε γνωστό χθες πως Αθήνα και Άγκυρα ήρθαν σε συμφωνία για διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους, οι δύο συμμαχικές χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο NATO για τη δημιουργία μηχανισμών αποκλιμάκωσης για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και περιστατικών στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Στη συνέχεια έκανε γνωστό πως παραμένει σε  επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρει μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της ΝΑΤΟϊκής αλληλεγγύης.

«Άδειασμα» από Πέτσα: Όποιος κατέχει δημόσιο αξίωμα να κινείται με σοβαρότητα

Σε αυστηρό τόνο σχολίασε τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Κληθείς να απαντήσει για τον αν θα υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά προς το παρόν το ενδεχόμενο αυτό είναι μακριά. 

Διευκρίνισε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.

«Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου. Παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε «Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα–Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…»

Όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έτσι και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας σημαίνει άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων από την περιοχή.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
Tags:
διάλογος, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ελλάδα, Γενς Στόλτενμπεργκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK