22:56 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (516)
0 11
Βρείτε μας

Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ και το κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα στην Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας  εξήγησε στον κ. Γκουτέρες τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς δηλαδή «η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή».

Επίσης συζητήθηκε και η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ, ενώ του παρέδωσε επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκλησή του να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ακόμη, οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος και «πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές "εκλογές"».

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη από το έγγραφο που προσκόμισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, σε Ελλάδα και Τουρκία, ο  Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε αρχικά πως «δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια».

Ωστόσο επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα προσέφευγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις προκλήσεις της Άγκυρας,  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε πως αυτή η κίνηση είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας.

«Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (516)
Tags:
ένταση, ελληνοτουρκικά, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Αντόνιο Γκουτέρες, Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Τουρκία, Ελλάδα, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK