03:26 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
0 20
Βρείτε μας

Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα ελληνοτουρκικά, ενώ, μετά και τη διγλωσσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του με αποδέκτη την Άγκυρα, ξεκαθάρισε τη γραμμή της Αθήνας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική επίθεση της Αθήνας με το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να στέλνει καθαρό μήνυμα για τη θέση της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, και μετά τη διγλωσσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ. 

Ο κ. Μητσοτάκης με μία λακωνική τοποθέτησή του ξεκαθάρισε προς την τουρκική πλευρά ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «από τις πολλές υπερβολικές αποστροφές του Προέδρου Erdogan θα συγκρατήσω μόνο μία, αυτήν που μιλά για διάλογο. Και σε αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Τις θέσεις της Ελλάδας μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος διαβίβασε και επιστολή του Πρωθυπουργού στην οποία «παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης. 

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, έρχεται λίγο μετά το φιάσκο με τις δηλώσεις του Γενς Στόλντενμπεργκ περί «διαλόγου» με την Άγκυρα και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να κατηγορεί την Ελλάδα ότι ψεύδεται, όταν διέψευσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Μετά τις φωτιές του Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «ανεβάζει ταχύτητα» και ξεκινά επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία καθώς και τη Μάλτα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος πρότεινε και διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των χωρών που εμπλέκονται σε συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ επανέλαβε την στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
Tags:
Σαρλ Μισέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τουρκία, Γενς Στόλτενμπεργκ, διπλωματία, ελληνοτουρκικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK