09:54 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (500)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι εξελίξεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική και η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Για εξελίξεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, η κα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων».

Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

«Η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων» τόνισε.

Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παρατήρησε ότι «η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων.

«Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα» ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι προκλήσεις ώστε να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που «ελπίζω να δούμε στο μέλλον», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δένδιας: Δεν ξέρω ποια άλλη χώρα έχει συνάψει τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε για μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και προσέθεσε:

«Δόξα τω Θεώ είχαμε σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα: Οι υπογραφές των δυο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν τον ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή». Σημείωσε δε ότι οι παραπάνω συμφωνίες έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό» συμπλήρωσε.

Μιλώντας, ωστόσο, για την Τουρκία είπε ότι «προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω ότι προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού».

«Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (500)
Tags:
εξωτερική πολιτική, Τουρκία, Ελλάδα, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK