14:25 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (483)
0 10
Βρείτε μας

Σε συμφωνία για τη στάση απέναντι στην Τουρκία κατέληξαν νωρίτερα στη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλευρό Αθήνας και Λευκωσίας τάσσονται και απένταντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τάσσονται οι χώρες που συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (Med7) στην Κορσική.

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων, εκφράζεται η πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ακόμη, οι ηγέτες καλούν όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα με το Δίκαιο της Θάλασσας και να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.

Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Γαλλία, 22 Αυγούστου 2019
© Φωτογραφία : Dimitris Papamitsos

Συμφωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για Τουρκία: «Σταματούν οι προκλήσεις, αλλιώς κυρώσεις»

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις» συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, γεγονός που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας συζήτησαν επίσης την προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη» ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα [Διακήρυξη] της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης» συμπληρώνουν.

 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (483)
Tags:
ελληνοτουρκικά, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν, Γαλλία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK