05:57 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
0 31
Βρείτε μας

Το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των επτά ηγετών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (Med7) αναφέρθηκε αρχικά στο μεταναστευτικό και τα θλιβερά γεγονότα της Λέσβου, με το κάψιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Όπως είπε, τα μικρά και ασυνόδευτα παιδιά έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Λέσβο και τη Μόρια, ευχαριστώντας παράλληλα τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο ομόλογό του, που θα φιλοξενήσουν μερικά προσφυγόπουλα.

Mάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπενθύμισε πως η χώρα μας σηκώνει δυσβάσταχτο φορτίο στο μεταναστευτικό, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στην τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στον ρόλο της Τουρκίας, που απροκάλυπτα πλέον απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης.

«Αν η Τουρκία θέλει έναν διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη: Να σταματήσει αμέσως μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται απαρέγκλιτα τους διεθνείς κανόνες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή: «Τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων».

Στο ίδιο ύφος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και «δεν εκχωρείται σε τρίτους, ενώ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, θα αποτρέψουμε την Τουρκία να διχάσει την Ευρώπη», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η γειτονική χώρα έχει χρόνο να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά θέματα για την Ευρώπη. Καλούμε την Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μακρόν: Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι των απειλών της Τουρκίας

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση της Κορσικής, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη μεταναστευτική κρίση, ενώ για την Τουρκία είπε ότι υπάρχει μία πολιτική κρίση στη Μεσόγειο σε εξέλιξη.

Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Γαλλία, 22 Αυγούστου 2019
© Φωτογραφία : Dimitris Papamitsos

«Απόψε μιλήσαμε πρώτα για το μεταναστευτικό και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. Η Γαλλία θα είναι συνεπής σε αυτό το ραντεβού. Η Γερμανία και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις για να βρεθούν στο ραντεβού αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Θα αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανήλικους έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τη σχέση με την Τουρκία ο κ. Μακρόν σημείωσε πως ο ίδιος με την κα Μέρκελ διαπίστωσαν μία κοινή ατζέντα για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν δεχόμαστε τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους. Διαπιστώσαμε μία βούληση να υπάρξει ένας διάλογος έτσι ώστε να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας. Θέλουμε να κλείσουμε αυτό τον διάλογο με καλή πιστή. Πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και γεωτρήσεις» ήταν το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
Tags:
υφαλοκρηπίδα, ελληνοτουρκικά, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Γαλλία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK