01:02 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
0 01
Βρείτε μας

«Μονομερείς διεκδικήσεις δεν συνιστούν διακρατικές διαφορές» διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας προσθέτοντας ότι μόνο μία διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το μήνυμα ότι «οι μονομερείς διεκδικήσεις δεν συνιστούν διαφορές» και πως η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με άρθρο του στην «Καθημερινή».

Σημειώνεται ότι η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα και άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζητάει διάλογο και διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη σημασία στον διάλογο επισημαίνει και ο Νίκος Δένδιας, προειδοποιώντας όμως ότι η τουρκική επιμονή στην παραβατικότητα «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

«Η ειρήνη και η ασφάλεια για τις επόμενες γενεές, η καλή πίστη και ο διάλογος, είναι και πρέπει να είναι ο κοινός στόχος δύο γειτόνων. Ιδιαίτερα δε, γειτόνων όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, με βαρύ ιστορικό παρελθόν και δύσκολο παρόν στις διμερείς τους σχέσεις» τονίζει ο κ. Δένδιας.

Οι τουρκικές απειλές

Αναφερθείς στην Ελλάδα, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η χώρα επιλύει τις διαφορές της «με ειρηνικά μέσα, με διάλογο και διαβούλευση» και αντιλαμβάνεται πως η αμοιβαία επίρριψη ευθυνών είναι «η εύκολη λύση».

Την ίδια στιγμή, όμως, η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι «λόγια περί αμοιβαίου σεβασμού, ειρηνικών μέσων επίλυσης διαφορών, καλής πίστης και διαλόγου είναι ωραία και εύκολα».

«Τι γίνεται όμως όταν οι πράξεις διαψεύσουν τα λόγια;» διερωτάται ο κ. Δένδιας, κάνοντας λόγο για χιλιάδες, όπως γράφει, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, την απειλή πολέμου από την Τουρκία σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

«Η επιμονή όμως της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την πολιτική τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο ούτε παράγει έννομα αποτελέσματα. Αντίθετα, υπονομεύει κάθε απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών» υπογραμμίζει ο υπουργός.

Έκκληση σε διάλογο

Ο ίδιος προσθέτει ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να έρθει σε διάλογο σεβόμενη τη διεθνή νομιμότητα.

Επανερχόμενος στη θέση της Ελλάδας, εξηγεί ότι βασίζεται στην άποψη πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ούτε προϊόν ατομικής αντίληψης περί δικαίου ούτε ποικίλλουν αναλόγως συσχετισμού μεγεθών και ισχύος», αλλά «προβλέπονται με σαφήνεια και ισότητα για όλα τα κράτη από το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει μάλιστα ότι «μονομερείς διεκδικήσεις κρατών δεν συνιστούν διακρατικές διαφορές».

«Μία και μοναδική διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» τονίζει.

Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας επαναλαμβάνει την ετοιμότητα για επανεκκίνηση διαλόγου.

«Είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα συνεχίσουμε δηλαδή να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
Tags:
υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ελλάδα, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK