15:24 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (518)
0 0 0
Βρείτε μας

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης η τεχνική συνάντηση σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών, μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης ότι οι συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας έχουν τελειώσει.

Ο επόμενος γύρος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Όπως είχαν αναφέρει χθες διπλωματικές πηγές, αναμενόταν να γίνει συζήτηση επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τις ελληνικές παρατηρήσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από την Τουρκία η αποκλιμάκωση, μετά την απόσυρση του Oruc Reis, να έχει συνέχεια και συνέπεια προκειμένου να δημιουργηθεί το κοινό έδαφος και να καρποφορήσει ο διάλογος, τον οποίο, όπως επανέλαβε, επιθυμεί η Ελλάδα και θα αφορά το μοναδικό ζήτημα, αυτό του καθορισμού θαλασσίων ζωνών.

Να σημειωθεί πως η είδηση έρχεται ύστερα από το «αλαλούμ» που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με ανάλογες συζητήσεις των τριών πλευρών. 

Η τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της γείτονος είχε αναφέρει πως υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κατά τις οποίες συζητήθηκαν «θέσεις σχετικά με την αποτροπή πιθανής στρατιωτικής εμπλοκής».

Η Αθήνα, ωστόσο, διέψευσε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, τονίζοντας πως δεν έγινε κανένας διάλογος με Τούρκο αξιωματικό.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, τόνισαν τότε πως Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου να υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Εν συνεχεία, σύμφωνα πάντα με τις διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα αξιωματικό σειρά διευκρινίσεων επί των υποβληθέντων σχολίων. 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (518)
Tags:
ελληνοτουρκικά, συνάντηση, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK