20:11 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας (ΑΟΖ) (80)
0 30
Βρείτε μας

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Έντι Ράμα και η Ντόρα Μπακογιάννη, στο συνέδριο του Economist, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας με τη Ρωσία, την Κίνα και τον αραβικό κόσμο.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και εν μέρει επεισοδιακή -αν και με αναμενόμενο τρόπο- συζήτηση διεξήχθη σήμερα στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δύο πρωθυπουργών -των Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ- και δυο πρώην υπουργών Εξωτερικών -της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Κατρούγκαλου- έχοντας στο επίκεντρο την εύθραυστη σχέση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, τα ελληνοτουρκικά και τις εκκρεμότητες της Αθήνας με τα Τίρανα σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα. 

Το κλίμα δυναμιτίστηκε προς στιγμή μεταξύ του κ. Ράμα και της κασ Μπακογιάννη, όταν τέθηκε το άλυτο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για επίλυση των ζητημάτων είτε με τη «βοήθεια τρίτων χωρών» είτε με «προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να αναφερθεί, υψώνοντας τους τόνους, ξανά στην ελληνοαλβανική συμφωνία Καραμανλή-Μπερίσα για την ΑΟΖ, που με δική του υπαιτιότητα, αλλά «τουρκικό δάχτυλο», όπως υπονόησε, διέλυσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, προσφεύγοντας το 2009 στο δικαστήριο των Τιράνωνμε εντολή Ερντογάν έσπασε η συμφωνία» επισημαίνει γνωστός Έλληνας αναλυτής, σχολιάζοντάς μας το περιστατικό).

Με απολογητικό ύφος, ο Αλβανός πρωθυπουργός, δευτερολογώντας, υποστήριξε ότι το 2009 σύρθηκε ακουσίως στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με απόλυτη υπαιτιότητα της αλβανικής αντιπολίτευσης και όχι κατόπιν τουρκικής υπόδειξης.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι δεν έχουμε συμφωνία ύστερα από 12 χρόνια» συνέχισε η κα Μπακογιάννη. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Έντι Ράμα είχε αναφερθεί στον «κρίσιμο ρόλο» της Τουρκίας «για την ασφάλεια της Ευρώπης», καταλήγοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι κατά των Ελλήνων», οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, «παίζουν σημαντικό ρόλο για τα σύνορα της Ευρώπης».

Η κα Μπακογιάννη διαφώνησε μαζί του και ως προς την παρέμβαση τρίτων χωρών για την επίλυση των αλβανοελληνικών διαφορών για την ΑΟΖ, και ως προς τον ρόλο της Τουρκίας στη συμφωνία, υπογραμμίζοντας το βάρος που πρέπει να δοθεί εφεξής για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, στη γραμμή των «πετυχημένων», όπως τις χαρακτήρισε, συμφωνιών που υπογράφτηκαν με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Παρέμβαση Κατρούγκαλου στον Economist υπέρ του ρόλου της Ρωσίας και της Κίνας

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για όλα τα θέματα, με την αλβανική, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ» υποστήριξε, παίρνοντας τον λόγο, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εστιάζοντας εν συνεχεία στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς «άνοιξε πάλι την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, και άρα και της Αλβανίας». Στη Συμφωνία στάθηκε και ο κ. Ζάεφ, κατά την ομιλία του, δηλώνοντας «ευγνώμων» προς τους Έλληνες.

Οι τόνοι υψώθηκαν πάλι όταν ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη «μεταστροφή της στάσης της κυβέρνησης» από την αρχική της θέση, υπέρ πλέον της Συμφωνίας των Σκοπίων. Όπως τόνισε σε τηλεφωνική συνομιλία μας, η μεταστροφή εδράζεται στο γεγονός ότι οι δυο συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλη του 2019, με τον Ζόραν Ζάεφ (οικονομική/ευρωπαϊκή πορεία της χώρας) κατατίθενται προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτή τη βδομάδα.

Ο κ. Κατρούγκαλος μάς επανέλαβε, τέλος, την παρέμβασή του στο συνέδριο, υπέρ του ρόλου της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή:

«Σε έναν πολυκεντρικό κόσμο είναι αναμενόμενο να δραστηριοποιούνται οι χώρες, υπέρ των συμφερόντων τους. Το θέμα είναι εάν σέβονται ή όχι τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα πρέπει να έχει σπίτι της την Ε.Ε., αλλά να αποτελεί τη γέφυρα στη Ρωσία, στην Κίνα και στον αραβικό κόσμο» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο Sputnik.

Δείπνο Μητσοτάκη - Ράμα με συζήτηση για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Στο δείπνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε προς τιμήν του Έντι Ράμα, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, οι δύο πρωθυπουργοί, σε καλό κλίμα, συζήτησαν για την πορεία των διμερών σχέσεων (ιδίως για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων), καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ειδική μνεία έγινε στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και στην «απολύτως ομαλή ενσωμάτωση» των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε, κατά τις εργασίες του συνεδρίου, την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επειδή, όπως είπε, «επέδειξαν την επιθυμία να επιλυθεί το θέμα», δηλώνοντας, ταυτόχρονα, «πεπεισμένος ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα και προς τιμήν του Ζόραν Ζάεφ όπου ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύτηκε για την «ανάγκη καλής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Θέμα:
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας (ΑΟΖ) (80)
Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Βόρεια Μακεδονία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Αλβανία, Βαλκάνια, ΑΟΖ, Ντόρα Μπακογιάννη, Έντι Ράμα, Ζόραν Ζάεφ, συμφωνία των Πρεσπών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK