03:50 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (681)
0 10
Βρείτε μας

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιες συμπεριφορές έχουν επιπτώσεις» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο, στη Βουδαπέστη, τονίζοντας ότι οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών-μελών της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, «η Τουρκία να ακολουθήσει το πρώτο βήμα που ήταν θετικό βήμα, την απόσυρση του "Oruc Reis", με άλλα θετικά βήματα και ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία να ξεκινήσουν γρήγορα».

«Ζήτησα να γίνει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πλήρως ότι τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να έχουν επιπτώσεις και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως υπάρξουν μέτρα έτοιμα για εφαρμογή, στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της έντασης. Και με χαρά πρέπει να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ουσία, υιοθέτησε αυτή τη θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

​Ο κ. Δένδιας ευχήθηκε «να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα», τονίζοντας πάντως πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζει ωστόσο ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τόνισε ότι η Ένωση έχει υποχρέωση να επιδεικνύει την απαραίτητη αλληλεγγύη και απέναντι στην Κύπρο.

​«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και επανειλημμένα έχει καλέσει την Τουρκία να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και αν παρ’ ελπίδα δε συμφωνήσουμε μεταξύ μας, η διαφορά μας να λυθεί από το Δικαστήριο της Χάγης. Το ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας το αποδείξαμε: υπογράψαμε μία συμφωνία με την Ιταλία, την οποία διαπραγματευόμασταν πενήντα χρόνια, και υπογράψαμε και μία συμφωνία με την Αίγυπτο, ζήτημα που διαπραγματευόμασταν 15 χρόνια» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (681)
Tags:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK