18:59 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 41
Βρείτε μας

Τα μηνύματα της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ βάζει στο μικροσκόπιο το Sputnik. Πώς σχετίζεται με τα S-400, την κρίση στον Καύκασο και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Ένας στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, συμφωνήθηκε μετά τις συναντήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Ο τρόπος αυτός φέρεται να περιλαμβάνει τη δέσμευση ενός ασφαλούς τρόπου επικοινωνίας, που θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Αυτό κατέστη σαφές μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη χώρα μας και κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Σε πρώτο πλάνο, η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ φαίνεται να θέτει τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης της έντασης αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα του ΝΑΤΟ είναι τα συστήματα αεράμυνας S-400 που απέκτησε η Τουρκία από τη Ρωσία» επισημαίνει στο Sputnik o Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο.

«Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου που σχετίζεται με τις ΗΠΑ, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Πομπέο. Το πρόβλημά τους είναι ξεκάθαρα η Ρωσία και η Κίνα. Η επίσκεψη αφορά τη σύμπλευση της Ελλάδας με έναν αντι-ρωσικό και έναν αντι-κινεζικό σχηματισμό του ΝΑΤΟ. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν το τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν και τα συστήματα που έχει λάβει η Ελλάδα από τη Ρωσία, τα S-300».

Την ίδια στιγμή, εκφράζει την πεποίθηση πως η επίσκεψη σχετίζεται και με τις εξελίξεις στον Καύκασο.

«Βλέπουμε ότι η Τουρκία σιγοντάροντας το Αζερμπαϊτζάν είναι η αιχμή του δόρατος για την άσκηση πίεσης στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας που είναι η Αρμενία. Εντέλει η Ελλάδα λόγω ΝΑΤΟ αναγκάζεται να ενταχθεί στον ίδιο αντι-ρωσικό σχεδιασμό. Άρα η Ελλάδα μετέχει σε έναν συνασπισμό που πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντά της. 

Για να αντιληφθούμε το παράλογο, ας δούμε ένα ιστορικό παράδειγμα. Αυτό του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριζε μεν τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας, αλλά πάντα πίστευε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανήκει στον ίδιο συνασπισμό με την Τουρκία. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε σύμπλευση με τη Γερμανία, ενώ η Ελλάδα με τις δυνάμεις της Αντάντ. Από τη δεκαετία του '50 βιώνουμε το εξής παράδοξο: Τουρκία και Ελλάδα έχουν σχεδόν εχθρικές σχέσεις ενώ συμμετέχουν στον ίδιο συνασπισμό, με την Τουρκία να διαδραματίζει σαφώς σημαντικότερο ρόλο από την Ελλάδα».

Τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του εξήρε επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της και χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.

Όπως σχολιάζει ο Θ. Τζήμας:

«Η Ελλάδα χρηματοδοτεί αυτή τη Συμμαχία δυσανάλογο ως προς το ΑΕΠ της και ακριβότερα από πολύ πιο πλούσιες χώρες, παρότι η χώρα μας ξέρει ότι δίνει στο ΝΑΤΟ χωρίς να παίρνει. Υποτίθεται ότι παίρνει την αποκλιμάκωση. Πραγματικά για ποιο λόγο χρειάζεται ο μηχανισμός που αποφασίστηκε; Το ΝΑΤΟ εξ ορισμού και κατά δήλωση δεν μπορεί να κάνει επέμβαση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Αν όμως υπάρχει κόντρα και ένταση με ένα κράτος δεν διεκδικείς αποκλιμάκωση αλλά υπεράσπιση των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων. Αν θέλουμε να εκχωρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όσον αφορά την αποστρατικοποίηση, τη μη αναχαίτιση των αεροσκαφών μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Δεν χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ για να ξεπουλήσουμε. Οι συμμαχίες είναι για να μας προστατεύουν και όχι για να μας αφήνουν εκτεθειμένους.

Ωστόσο ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ βρέθηκε εδώ για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία. Επίσης αποσκοπεί στο να διερευνήσει αν η αντίθεσή μας απέναντι στον τουρκικό μαξιμαλισμό μπορεί να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. "Έλληνες, καθίστε φρόνιμα και μπείτε στον διάλογο με την Τουρκία", φέρεται να ήταν το μήνυμά του».

«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» επισήμανε επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας. Πρόσθεσε ακόμα ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και τη Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες». 

«Με την προσφυγική κρίση το ΝΑΤΟ βρήκε παράθυρο για να εισέλθει στο Αιγαίο, το 2016. Τελικά μείωσε τις ροές των μεταναστών; Φυσικά και όχι» τονίζει στο Sputnik η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, που στοχεύει μαζί με άλλα σωματεία να σταματήσει τη ΝΑΤΟϊκή επέκταση στη χώρα μας.

«Όπως έχουμε ξαναπεί, η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική που δείχνει ευθέως στους Αμερικανούς ότι θα κοιτάξει τα συμφέροντά της, ενώ η Ελλάδα τα έχει δώσει όλα στο πιάτο του ΝΑΤΟ και δεν την υπολογίζει κανείς. Τελικά μας εξοπλίζουν, για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, που είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ; Δεν υπάρχει ίχνος λογικής σε όλο αυτό».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, που έχει ερευνήσει στενά την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ κατά τα προηγούμενα χρόνια αναρωτιέται τι απέγιναν οι απόψεις Στόλτενμπεργκ που άνοιγαν ζήτημα συνδιοίκησης στο Αιγαίο από Ελλάδα και Τουρκία: 

«Έναν χρόνο πριν ο Στόλτενμπεργκ έκανε αναφορά στα πλοία του ΝΑΤΟ όπου θα επιβαίνουν Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί, θέτοντας και κάποια ζητήματα, από το παράθυρο, συνδιοίκησης στο Αιγαίο. Και αυτό αφού επρόκειτο να αναλάβουν αποφάσεις από κοινού στρατιωτικοί των δύο χωρών σε μια θάλασσα που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έπρεπε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν μας ενημέρωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τι απέγιναν εκείνες οι εξαγγελίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Tags:
Τουρκία, Καύκασος, ΝΑΤΟ, S-400, Ελλάδα, Γενς Στόλτενμπεργκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK