19:14 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στον Κύπριο Πρόεδρο τη στήριξή του στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ανακοίνωση για το άνοιγμα των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα είχε απειλήσει στο παρελθόν για άνοιγμα των Βαρωσίων, κατά παράβαση του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζει τη διαχείριση της περιοχής από τον ΟΗΕ, ωστόσο χθες έκανε το επόμενο βήμα.

Η απόφαση εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς για εποικισμό της πόλης στην Αμμόχωστο. 

Απάντηση της Αθήνας

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως είναι μία κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως η ελληνική πλευρά θα ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρο καταδίκασε απερίφραστα την ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς απειλές και τετελεσμένα όμως. 

«Η Κύπρος καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, η Λευκωσία προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών Αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Αντιδράσεις από ΟΗΕ και ΕΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το ζήτημα των Βαρωσίων.

Με σχετική του ανακοίνωση, αναφέρεται:

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε, σήμερα, σχετικά με το άνοιγμα της ακτής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας» και συμπληρώνει αναφερόμενος «στην ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών. Καλεί όλα τα μέρη να αρχίσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να ενώσει τα μέρη».

«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε και ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε ο Μπορέλ, έκανε λόγο για «επείγουσα» ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υπερτόνισε πως απαιτείται «ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος».

Tags:
τουρκοκύπριοι, κατεχόμενα, Αμμόχωστος, Βαρώσια, Κύπρος, Τουρκία, Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK