18:18 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (681)
0 10
Βρείτε μας

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας χαρακτηρίζοντας την νέα τουρκική NAVTEX ως «παράνομη».

Ως «μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών την νέα «παράνομη» τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «επιθετικές και έκνομες τακτικές» που επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Τουρκίας ως «κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή». 

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο τονίζει πως η Τουρκία αγνοεί συστηματικά το διεθνές δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας δυναμιτίζοντας έτσι κάθε προσπάθεια διαλόγου και αδιαφορώντας τις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση.

«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» σημειώνεται η ανακοίνωση.

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζεται το γεγονός πως η Ελλάδα ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «δεν εκβιάζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (681)
Tags:
Καστελλόριζο, Oruc Reis, Ελλάδα, Τουρκία, Navtex, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK